KanaalPOP Festival Zuidhorn 2008 | 2022

Het leukste festival aan het kanaal!

Het was al een lange traditie in Zuidhorn; Party del Sol. Een feestavond op een vrijdag als afsluiter van de zomervakantie met dj’s uit de omgeving. Georganiseerd door de jeugd uit Zuidhorn, met de hulp van jongerenwerkers van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn. In 2008 bedacht één van deze jongerenwerkers dat het leuk zou zijn als niet alleen de jeugd, maar iedereen elkaar weer kon treffen na de vakanties, onder begeleiding van lokale bandjes en artiesten. Dit op het terrein van buurtcentrum Avalon, langs het kanaal. De naam was dan ook al snel geboren; KanaalPOP!

Binnen enkele maanden werd KanaalPOP met de hulp van vrijwilligers en ondernemers uit het dorp georganiseerd. En het bleek een groot succes. Vele edities volgden en KanaalPOP groeide uit tot een volwaardig festival met op donderdagavond Party del Sol, een Hollandse avond op vrijdag en een hele dag feest op zaterdag.

Na zeven succesvolle edities werd het spannend. De oorspronkelijke organisatie besloot te stoppen wegens overige werkzaamheden en het was maar de vraag of KanaalPOP kon blijven bestaan. SWgZ deed in mei 2015 een oproep via lokale media of er bewoners van Zuidhorn waren die ideeën hadden over de toekomst van het festival. Een brainstormavond volgde, waar een dertigtal inwoners van Zuidhorn op af kwamen. Tien inwoners, allen met hun eigen talenten en specialisaties, sloegen de handen ineen en er ontstond een nieuwe werkgroep die zich sterk zou maken om de toekomst van KanaalPOP te garanderen.

De nieuwe organisatie wilde een fundering neerleggen voor de komende jaren. De donderdagavond kwam te vervallen en de organisatie ging terug naar twee avonden. De Hollandse Avond op vrijdag en een gevarieerd programma op zaterdag, voor het hele gezin, met een kinderprogramma, een foodstreet en veel live muziek. Met hulp van vele ondernemers en inwoners van Zuidhorn lukte het de nieuwe organisatie uiteindelijk om wederom twee fantastische edities KanaalPOP neer te zetten. In 2017 werd het echter wederom spannend. Het organiseren van een muziekfestival behoort niet tot de kerntaken van SWgZ en zij besloten zich dan ook terug te trekken. Bovendien hadden zij er het volste vertrouwen in dat KanaalPOP op eigen benen verder kon. Stichting KanaalPOP werd een feit!

Inmiddels zijn we weer een paar edities verder en is wel duidelijk geworden dat KanaalPOP en Zuidhorn bij elkaar horen! Stichting KanaalPOP maakt zich op voor nog vele jaren KanaalPOP. Wil jij ook mee helpen aan de toekomst van het festival? We staan altijd open voor ideeën van anderen! Mail ons op info@kanaalpop.nl.